IGS-BAL öğrenci değişim programımız!

28-10-201928-10-201928-10-201928-10-201928-10-2019

İlk aşaması geçtiğimiz yaz 19-27 Haziran tarihleri arasında gerçekleşen IGS-BAL öğrenci değişim programımız, Lüneburg'da öğrencilerimizi ağırlayan Alman öğrencilerin Türkiye'ye gelmesi  ile tamamlandı. Öğrenci değişim programının Türkiye'de gerçekleşen ikinci kısmı da Almanya'daki program gibi 8 gün sürecek şekilde planlandı. 24 Eylül 2019 Salı gününde akşamüstü saatlerinde uçakları Türkiye'ye inen Alman öğrenciler; öğrencilerimiz, veliler ve Almanca öğretmenlerimiz Kirsten Ettrich Örtel ile Zeynep Kızıltaş tarafından sıcak bir şekilde karşılandılar. Öğrenciler çoktan tanıştıklarından  ve birlikte Almanya'da zaman geçirmiş olduklarından aralarındaki buzlar büyük ölçüde erimişti.Türk aileler ve Alman öğrencilerin de havaalanında tanışmasından sonra, aileler evlere dağıldılar.

Ertesi sabah okulda toplanıldı, ilk önce öğrencilerimiz Alman öğrencilere okulumuzu gezdirdi ve tanıttı. Sonrasında ise öğrenciler Almanya'da çalışmış oldukları gruplar olarak toplandılar ve projenin ikinci kısmında 'Sürdürülebilirlik' teması altında grup konularına yönelik ne yapabilecekleri hakkında fikir yürüttüler.  Öğle arası hep birlikte okul yemekhanesinde yemek yiyen öğrenciler ve öğretmenler, öğleden sonra ise ertesi gün Hugo Boss firmasına gerçekleştirecekleri ziyarette sormak istedikleri soruları belirlediler.

Programın üçüncü gününde Hugo Boss firmasına ziyarette bulunan öğrencilerimiz, orada 'Firma ve Tedarikte Sürdürülebilirlik' konulu detaylı bir sunum dinlediler ve akabinde hazırlamış oldukları soruları yetkili kişilere yönelttiler. Birlikte firmada öğle yemeği yiyen öğrenciler, öğleden sonra ise detaylı bir turla firmayı gezdiler ve sürdürebilir bir firmanın nasıl olması gerektiği hakkında fikir sahibi oldular. Ayrılmadan önce tekrar okulda buluşan öğrenciler, dördüncü günde Orman Yangın Müdürlüğü'ne gerçekleştirecekleri gezide sormak üzere orman yangınlarıyla ilgili merak ettikleri hakkında sorular hazırladılar.

Dördüncü günde öncelikle Orman Bölge Müdürlüğü'nü ziyaret eden öğrenciler; burada orman yangınlarının sebeplerini, sonuçlarını ve konuyla alakalı daha pek çok şeyi kapsayan bir sunum izlediler. Sunum bitiminde merak ettiklerine dair sorular yönelterek sorularına cevap aldılar. Öğrencilerin sıradaki durakları 'Orman Yangınlarıyla Mücadele Alanı' oldu. Burada gözetleme kulelerinden birine çıkan öğrenciler, denetlemenin nasıl gerçekleştiğine şahit oldular. Son olarak yanmış bir orman ziyaret edildi ve yangınların nasıl söndürüldüğü öğrencilere gösterildi.

Ertesi gün olan beşinci günde sabahın erken saatlerinde yola çıkıldı, öğrenciler öncelikle Meryem Ana Kilisesi'ni ziyaret etti, sonrasında ise tur rehberi eşliğinde detaylı bir Efes Antik Kent turu yapıldı. Kültür gezisi öğleden sonra Şirince'de devam etti, burada öğrencilere gezmek ve alışveriş yapmak için serbest zaman tanındı.

Pazar günü aile günüydü, bazı aileler yalnız plan yapmayı seçerken bazı aileler ise birkaç aile olarak toplanmayı ve günü birlikte geçirmeyi tercih etti. Ailelerin çoğu tatil beldelerine giderek denizin keyfini çıkardı. Günü birlikte geçiren aileler ve öğrenciler,  keyifli anlara imza attı ve kaynaşma fırsatı buldu.

Projenin yedinci gününde okulda toplanan öğrenciler, sabahtan Orman Bölge Müdürlüğü'ne yapmış oldukları geziyi değerlendirdiler, sonrasında ise gruplar halinde proje çalışmalarına geri döndüler.

Sekizinci ve son günde öğrenciler proje çalışmalarını bitirdiler ve sunumlarına hazırlandılar. Bazı Alman öğrenciler istekleri doğrultusunda okul derslerine girerek eğitim sistemimiz hakkında bilgi sahibi oldular. Akşamüstü velilerin de katılımıyla öğrenciler tarafından  projelerin anlatıldığı sunumlar gerçekleştirildi ve yine öğrencilerimizin yapmış oldukları ürünler gösterildi.

Bu süre zarfında öğrencilerimiz programdaki boşluklardan olabildiğince yararlanmaya çalıştılar ve programdan arta kalan zamanda Alman öğrencilere İzmir'i gezdirmeyi kendilerine görev edindiler. İzmir'i gezen Alman öğrenciler hem şehrin turistik yerlerini ve güzelliklerini görme şansına eriştiler, hem de Türk mutfağını deneme şansı buldular.

Proje süresince Alman öğrencilerin aileler ve çevredeki diğer insanlarla iletişim kurmasında köprü görevi gören Türk öğrenciler, dil yeteneklerini geliştirmek ve pekiştirmek üzere büyük bir şansa sahiptiler.

IGS-BAL öğrenci değişim programının ilki bu şekilde gerçekleşti. Öğrenciler birbirlerinin kültürlerini tanırken dil becerilerini de ilerletme şansı buldular, aynı zamanda da yeni dostluklar kazandılar.

Her iki okul da projenin işleyişinden oldukça memnun kaldı ve IGS-BAL arasında gerçekleşmiş olan öğrenci değişim programını tekrarlamaya karar verdiler. İkinci kez gerçekleşecek olan öğrenci değişim programının 2020 Şubat ayında Alman öğrencilerin Türküye'ye gelmesi ile başlaması bekleniyor.

Yayın: 28.10.2019 - Güncelleme: 28.10.2019 00:13 - Görüntülenme: 292